Teden po tednu restavracij

Letošnji spomladanski teden restavracij je za nami, in kljub koroni so ga organizatorji uspeli spraviti pod streho. Vse skupaj je tokrat sovpadalo še s podelitvijo Michelinovih zvezdic, in tisti, ki ste rezervirali svojo kulinarično izkušnjo pri dobitnikih le teh (ki v času rezervacij še niso bili znani) ste za relativno majhen denar že lahko tudi preizkusili, kako visoko Michelin postavlja svojo letvico. Tokrat sva preizkusila kar pet restavracij, od najboljše do manj dobre pa sva jih ocenila nekako takole:

 

1. Restavracija Kodila, Markišavci

Vse je bilo preprosto odlično – od masla s krvjo za pozdrav iz kuhinje, do sladice, ki so jo bogatili šparglji. Okusno, inovativno, harmonično. Pa krasna vinska spremljava in brezhibna postrežba. Tista repa je bila pa sploh legendarna.

 

2. Gostilna Mencinger, Črešnjevci

Užival v ribjem meniju. Odlično! Zmagala pa je grahova juha.

 

3. Restavracija Harfa, Ljubljana

Harfa standardno dobra. Morda malo premalo inovativna, okusi pa brezhibni. Prav tako postrežba.

4. Restavracija JB, Ljubljana

Od najbolj slavnih pričakuješ največ. Če ti drugje dajo na izbiro po dva, ali celo tri menije za ceno 19 eur, ti tu ponudijo le enega, za ceno 25 eur. Postrežba odlična, prav tako vinska spremljava. Vse je usklajeno, vse je ‘on time’. Od pozdrava iz kuhinje, do dveh morskih predjedi vse neverjetno okusno, nežno, barvito. Potem pa popoln obrat – glavna jed goveja lička s kruhovim cmokom. Grenka omaka, kruhov cmok pa … suh in čisto brez okusa. Kar težko verjameš, kako takšnim to uide iz kuhinje. Če pa bo kdo iz JBija slučajno kdaj tole prebral, naj mi napiše sporočilo in mu povem še nekaj.

5. Restavracija Strelec, Ljubljana

Tudi tu 25 eur, izbiral pa si lahko med dvema menijema. Vse čisto korektno, a brez enega samega presežka, kjer bi lahko rekel uauuu. Polomija pa postrežba. Naročiva vino, čakava deset minut, vmes pojeva, vina od nikoder, potem pa naju pride natakar vprašat, če bi morda še kaj spila. Ob biftku prosiva še za en košček kruha … čakava … potem pojeva pač brez. Moje mnenje – zaspali na lovorikah.

 

Moje mnenje: Manj uveljavljeni so še vedno pripravljeni vložiti trud v tisto ‘nekaj več’, in na ta način privabiti gosta tudi še kdaj izven Tedna restavracij, zato se tudi zares potrudijo. In predvidevam, da je Teden restavracij namenjen predvsem promociji. Uveljavljeni sodelujejo, ker je pač treba biti zraven, tipični gostje Tedna restavracij niso njihova običajna klientela, v njih pa vidijo le nekoga, ki se pride za relativno zmeren denar najesti v drago restavracijo. In za takšnega gosta je dober tudi suh kruhov knedl.