Tanzanijsko pleme Datoga

Čeprav do jezera Eyasi, dela Tanzanije, kjer živi pleme Datoga, ne zaide ravno vsak turist, so domačini kljub temu vajeni, da jim radovedno kukamo v lonce. Morda jim ni ravno najbolj všeč, a vedo, da jim bomo kaj pustili, ali pa kaj kupili in jim na ta način vsaj malo olajšali trdo življenje v vroči in suhi pokrajini.

Nekatere ženske so še vedno oblečene v tradicionalna oblačila

Pleme Datoga se je na ozemlje današnje Tanzanije verjetno preselilo že pred kakšnimi tisoč leti. So nilotskega porekla, torej prihajajo nekje s širšega porečja Nila, zelo verjetno iz južnega Sudana. Po selitvi so najprej poselili področja okrog Kilimanjara in platoja Serengeti. S teh rodovitnih predelov so jih približno dvesto let nazaj v svoji bojeviti ekspanziji pregnali Masaji, zato so bili Datoge prisiljeni poseliti vroče in sušne, za Masaje nezanimive ravnice v nižinah Velikega tektonskega jarka. Tu sedaj v miru kmetujejo in pasejo, prostor pa si delijo še s kopico drugih plemen.

Dekle iz plemena Datoga

Kultura Datog je podobna masajski, prav z njimi pa so bili tudi v nenehnih konfliktih. Oboji veljajo za pogumne bojevnike, mladeniči pa so nekoč morali pogum dokazati tako, da so ubili kakšno nevarno žival. Ali pa kakšnega pomembnega člana drugega plemena. Poroke so običajno dogovorjene in poligamija jim ni tuja. Ženin mora za nevesto njenemu očetu plačati doto, ki je bila nekoč ovrednotena v glavah živine, danes pa je le to zamenjala protivrednost v denarju.

Datoški mladenič

Živijo v preprostih hišah, pravokotnega tlorisa, zgrajenih iz vej in ometanih z blatom. Včasih so moški živeli ločeno od žensk, danes te tradicije ni več. Kuhajo na preprostih ognjiščih znotraj hiš, dim sicer malo moti, po drugi strani pa odganja nadležen mrčes.

Tradicionalna hiša

Tako moške, kot (žal) tudi ženske, še vedno obrezujejo. Ženske so večinoma oblečene v rdeče in nosijo krila iz doma strojenega usnja, okrašena z resicami, ter obilo okraskov iz kroglic, ki jih seveda izdelajo same. Nekatere si tudi rade s pomočjo velikih uhanov deformirajo ušesne mečice, spet druge pa se okrog oči okrasijo z nekakšno kombinacijo tetoviranja in brazgotinjenja. Za razliko od žensk, pa so moški, podobno kot po celem svetu, že zavrgli tradicionalno obleko in običajno nosijo kakšne ponošene hlače in majico.

Nekatere ženske se še vedno tetovirajo okrog oči

Medtem, ko ženske kmetujejo ter skrbijo za hišo in otroke, pa je domena moških kovaštvo. Za druga plemena izdelujejo konice za puščice, iz medenine, ki jo ulivajo na zelo preprost način, pa izdelujejo zapestnice, ki imajo razen estetskega tudi globlji pomen – pomagajo tako za zdravje, za pogum, kot tudi za zaščito pred zli duhovi.

Krasni kovaški izdelki

Nekoč nomadi, so se tako dandanes ustalili v bližini jezera Eyasi, kjer se ukvarjajo tako s poljedelstvom, kot tudi z živinorejo. Po ocenah je Datog okrog sto tisoč.