Serval

Ob koncu leta 2019 so naši mediji poročali o dveh nenavadnih dogodkih povezanih z mačjimi sorodniki – nekje med Zagrebom in slovensko mejo so v naravi opazili nenavadno veliko mačko, za katero se je kmalu izkazalo, da gre za afriškega servala. V približno istem času se je v devetem nadstropju bloka v ljubljanskih Dravljah odvila še ena bizarna zgodba s servalom, ki se je znašel celo na dražbi. V obeh primerih gre za neodgovorne ljudi, ki v želji po drugačnosti z nakupi divjih živali na črnem trgu grobo posegajo v naravo.

Dolžina: trup 70 do 100 cm, rep še okrog 30 do 40 cm

Razmnoževanje: brejost traja okrog 80 dni, samica običajno skoti do 3 mladiče, redko tudi do 5, pri njej pijejo mleko okrog pol leta

Okolje: podsaharska Afrika, travišča in grmičevje. Izogiba se puščavskim predelom in deževnim gozdovom

Prehrana: mali sesalci do velikosti zajca, včasih tudi ptice in plazilci

Sovražniki: poseganje človeka v njegov življenjski prostor, ubijanje zaradi prodaje kož, uporaba v tradicionalni medicini. Veliko se ga lovi za prodajo na črnem trgu za domačega ljubljenčka, čeprav servala ne moremo udomačiti.

NP Ngorongoro, Tanzanija

Zaradi zlate rjave barve kožuha in pik na njem serval na prvi pogled celo malo spominja na geparda. Z dolgimi nogami, velikimi ušesi in kratkim repom je serval med afriškimi mačkami res nekaj posebnega. Živi v grmičevju in na travnikih. S pomočjo dobrega sluha najde plen v podrastju, nato ga naskoči in zgrabi s prednjimi šapami. Serval ima izredno občutljiva ušesa in glodavce najde tako, da prisluškuje njihovim šibkim glasovom, ki jih je slišati, ko ti glodavci vrtajo pod zemljo.

Vedno na preži. NP Ngorongoro, Tanzanija

Kljub dolžini do 1,3 metra, je manjši od geparda. Na zlatem kožuhu ima črne pike. Večinoma je samotar, občasno pa ga lahko vidimo tudi v paru ali v manjši skupini. Običajno lovi ponoči, včasih tudi zgodaj zjutraj ali pozno popoldan. Razen majhnih sesalcev, se loti tudi ptic in plazilcev. Čeprav jih je relativno veliko, pa jih zelo težko opaziti, saj radi živijo v visoki travi. Je dober plezalec, tekač, ne boji pa se niti vode. Svoj teritorij označuje z urinom, v konflikte s svojimi tekmeci pa gre le redko.

Serval se najbolje počuti skrit v visoki travi. NP Ngorongoro, Tanzanija