Priporočam: Zotter – Čokoladna nebesa

Pred časom je prijateljica Marjeta rekla, ‘sva bila v Avstriji v eni tovarni čokolade, kjer lahko do onemoglosti poizkušaš najrazličnejše okuse čokolad, in toliko je tega, da na koncu ne spraviš vase niti majhnega koščka več’. Takrat sem si mislil ‘ja pa ja de.’ Ampak Marjeta je imela prav! Še več – ob koncu obiska čokoladnice Zotter je najbolj primerna asociacija tista iz filma Monty Pythonov, Smisel življenja. Saj se spomnite možakarja, ki ob koncu obilne večerje poje samo še en košček čokolade. In trenutek zatem eksplodira enakomerno po celem prostoru … Ampak da se bomo prav razumeli – pri Zotterju ne gre za količino, gre za to, da so njihove čokolade enostavno res vrhunske!  

Čokoladnica Zotter, Riegersburg

Zgodba s čokoladami Zotter se je pričela podobno kot druge uspešne poslovne zgodbe – s pravo vizijo, z veliko volje in dela, ter s ščepcem drznosti in poguma. In danes ni nič pretiran stavek v njihovem letaku, ki pravi, da je Josef Zotter na novo izumil čokolado, saj njihove polnjene, ročno izdelane  čokolade, še najbolj spominjajo na gigantske čokoladne bonbone iz najboljše bonboniere.

1987 je Josef Zotter v Gradcu odprl prvo slaščičarno, ter kmalu zaslovel s svojo konopljino čokolado in ‘funny cake’, pa karkoli naj bi že to bilo. Pet let kasneje se je v kuhinji svoje slaščičarne bolj resno lotil ročno izdelanih čokolad z drugačnimi okusi, kot so jih ponujali ‘veliki’. Ideja je zaživela in po letu 2000 se je ‘delavnica’ počasi spremenila v tovarno in se preselila v bližino avstrijskega, južno štajerskega mesta Riegersburg.

Pogled na proizvodnjo

Pri Zotterju seveda posebno pozornost namenjajo sestavinam, iz katerih izdelujejo svoje čokolade. Kakavova zrna dobivajo iz najboljših nasadov, pri čemer močno skrbijo, da so kvalitetna, pridelana na organski način, ter da so kupljena na ‘fair trade’ trgu, kar naj bi zagotavljalo, da so delavci, ki delajo v nasadih pošteno plačani za svoje delo in da jim je zagotovljena normalna kvaliteta življenja. V svoji tovarni zrna nato pražijo, meljejo in predelajo v čokoladno maso. Ročno izdelanim ploščicam pa nato dodajajo polnila najrazličnejših okusov. Izjemnim okusom je piko na i dodal še originalen in zabaven dizajn ovitka, za katerega že leta skrbi oblikovalec Andreas Gratze.

Tudi embalaža je izdelek zase!

Čokoladnica Zotter je tako postala edina v Evropi, ki deluje po načelu ‘from bean to bar’, oziroma od zrna do čokolade, saj za vse faze proizvodnje poskrbijo sami, vključno z nadzorom nad pridelovalci kakavovih zrn in številnimi drugimi sestavinami. Danes izdelujejo čokolade z okrog 500 različnimi okusi, mnoge od tega prijazne tudi veganom. Čokolade z okusom slane karamele, zelenega čaja, kardamoma, konjaka, vsemogočih oreščkov in sadežev so pri njih nekaj čisto običajnega. Še bolj zanimivi pa so nenavadni okusi, recimo: viski s slanino, ali pa čokolada s primesjo posušenih rib, morda še s ščepcem zenfa …

Hmmm …

In če na koncu še vedno ne najdete nič za vaš zapleteni okus, si lahko, ko boste tam na obisku, na njihovi aplikaciji sami sestavite svojo sto gramsko čokolado v obliki srčka, metulja ali ne vem česa vse še. Sami najprej izberete kakšno čokoladno osnovo hočete, kar ni čisto enostavno, saj je odvisno od kod čokolada prihaja, koliko odstotkov je čistega kakava v njej, in podobno. Nato lahko izberete polnilo, pa ne le eno … in tu se šele zaplete. Ampak za okrog 4 do 6 eur vas bo pri izhodu čakala vaša, v lično darilno škatlo položena čokolada. Narejena samo za vas. In verjemite, če boste dobro izbrali sestavine, bo zares dobra!

To so fontane!

Za obisk tovarne in bližnjih krajev si vzemite cel dan. Vstopnica vas bos stala 18 eurov (za otroke nekaj manj), za kar boste dobili ogled kino predstave o čokoladni zgodbi, ogled tovarne, neomejeno degustacijo, ter sprehod po domačem, lahko bi rekli tematsko – živalskem parku. Priporočam, da si vstopnice in časovno okno obiska rezervirate že z domačega računalnika.

Hudomušne skulpture nas spremljajo na vsakem koraku

Par napotkov: recimo, da Slovenijo zapustite pri Gornji Radgoni, potem pa se za naslednjih 45 minut prepustite kar navigaciji, saj boste morali med, po avstrijsko ‘zglancanimi’ vasmi velikokrat zaviti levo ali desno. Pri tovarni boste našli brezplačen parkirni prostor. Že na kratkem sprehodu do osrednje zgradbe boste opazili par izvirnih in zabavnih skulptur, ki vas bodo potem spremljale večino vašega obiska. Na vhodu boste nato dobili keramično žličko za degustacijo, ter svinčnik in blokec, v katerega boste lahko (podobno kot v IKEI) zapisovali kaj gre v vaš ožji izbor. Zatem vas čaka ogled filma, nato pa samo še v boj! Takšen kot je koncept tovarne, torej od zrna do čokolade, tako tudi tečeta ogled in poizkušina. Od različnih zrn kakavovca in kakavovih mas, je do čokolade z vsemogočimi polnili še dolga pot! Zato tudi nasvet: počasi od začetka, najboljše prihaja proti koncu. Si predstavljate katastrofo, da je pred vami odlična čokolada s konjakom, vi pa ne zmorete spraviti vase niti koščka več?? Tega si enostavno ne morete dovoliti! Še to – ob nedeljah imajo zaprto!

Izhod pelje skozi trgovino

Ko boste zaključili in boste imeli v krvi tam okrog 6,2 promila čokolade, pa se podajte še na sprehod v njihov tematski par, kjer vas čaka kar nekaj zanimivih živali, rastlin, ter bio-eko restavracija. Če boste po vsej tisti čokoladi sploh lahko še kaj vnesli vase … V parku nikakor ne smete spregledati pokopališča idej, ne pozabite pa tudi narediti selfija z alpakami. Pa pošljite mi potem kakšnega, da vidim, če je sploh kdo prebral tole … ?

Tematsko – živalski eko park

Za zaključek dneva se lahko odpeljete še v par kilometrov oddaljeni Riegersburg, kjer vas bo očaral mogočen grad na skali, na katerega se lahko povzpnete z vzpenjačo, ali pa po čisto pravi ferati! Če pa bi si radi olajšali slabo vest zaradi vse tiste zaužite čokolade, pa vam informacijske table že v Zotterju ponujajo 3, 10 ali 12 km dolge krožne sprehode med slikovitimi vinogradi.

 

Nekaj vtisov iz čokoladnih nebes:

Pokopališče idej:

Tematski park:

Riegersburg: