Piščanec z indijskimi oreščki

Karantena. Restavracije so te dni (tedne, mesce … ) zaprte, dostavljalcem hrane ne zaupate, testenin pa ste se že dodobra prenajedli. Kaj sploh še skuhati? Tole ni ravno stran za deljenje receptov (in jaz nisem ravno kuhar), kljub vsemu pa je lokalna kuhinja vedno del potovalne izkušnje, zato dodajam enostaven azijski recept, za katerega upam trditi, da sem z njim navdušil že kar nekaj ljudi. Konec koncev pa sem celo kakšnih dvakrat diplomiral iz azijske kuhinje!

Priznam, takšnole diplomo dobiš, če plačaš okrog deset dolarjev in si tri ure na tečaju, ampak nekateri kupujejo še kakšne druge diplome. In kaj te sploh lahko naučijo v par urah? Dve glavni zadevi: prvič, vok mora biti iz lahke pločevine, da lahko hitro povečamo ali zmanjšamo temperaturo. Torej tistega litoželeznega, ki so vam ga pred leti drago prodali za edino pravega dajte za staro železo, saj ima čisto prveliko vztrajnost, in kupite tankega, najcenejšega. Drugič: malenkost bolj se popeče samo meso, zelenjavo pa se bolj kot ne samo pogreje. In to je to. Od tu naprej se samo še improvizira in uživa v okusih!

Piščanec z indijskimi oreščki je klasičen azijski recept in ga dobite povsod, od (Ki)Tajske do Vietnama. Od Most pri Komendi do New Yorka.

Zanj potrebujete:

Piščančje meso (pa tudi brez gre), indijske oreščke, por, šitake (če jih nimate so tudi šampinjoni dobri), papriko, česen, ingver, ostrigino, ribjo in sojino omako. Če imate radi pekoče, pa še par rezin svežega čilija.

Količine? Toliko, kot vam paše! Za 4 osebe daste recimo en pol kilski zavitek piščančjih filejev, eno vrečko oreščkov (Hofer), en por, en zavitek šitak, česen.  Tudi če ne bo točno tako, ne boste prav veliko kiksnili. Le ingver dodajte z občutkom, sicer bo okus premočan. Kakšen centimeter na drobno nasekljane korenine bo zadosti.

Na vročem olju najprej za kakšno minuto popražite oreščke, in jih nato pretresite v drugo posodo – dodali jih boste spet pred koncem.
V voku nato popražite na drobno narezano meso. In prav vseeno je tudi če ni vok, ampak čisto navadna ponev. Vmes spijte kakšen kozarec vina.
Dodajte por
Narežite gobice in papriko. Lahko nadaljujete z vinom. Čuvajte prste.
Tale “zos” da  jedi v bistvu glavni okus: v posodici zmešajte kakšne tri velike žlice tiste sluzaste ostrigine omake, ki se tako grozno vleče, ter eno veliko žlico ribje omake. Ribja omaka blazno smrdi, ampak samo ko kuhate, potem se ta vonj kar nekako čudežno razgubi. Dodate še sojino omako, malo vode in vse skupaj zmešate. Omake dobite pri najboljšem sosedu. Poizkusite vse to narediti preden pridejo gostje, sicer bodo zaradi vonjav imeli zadržke.
Vse naštete sestavine popražite, zalijte s tisto smrdljivo omako in še malo pocmarite. Če niste vmes pretiravali z vinom, vam bo uspelo.
Servirate s kuhanim rižem