Otok Mljet

Ob imenu otoka Mljet, je bila vedno moja prva asociacija to, da je Mljet tisti otok, kjer ni kač. Kar pa sploh ne drži. Strupenih res ni, se pa najdejo štiri vrste nestrupenih. Nekoč je menda po otoku kar mrgolelo strupenih poskokov, v začetku 20. stoletja pa je takratno avstrijsko kmetijsko ministrstvo na otok zaneslo enajst primerkov indijskih mungov, ki so v naslednjih desetletjih  temeljito naredili red. In ko je zmanjkalo kač, so se spravili na žabe, pa nato na kuščarje, ko je zmanjkalo še tega pa na ptice in domačo perjad. Nato pa menda celo na fige, grozdje in druge dostopne sadeže. Očitno vse poti vodijo k vegetarjanstvu …  Danes te žverce med domačini niso preveč priljubljene, saj morajo pred njimi skrivati vse, kar se da pojesti. So pa mungi lep primer evolucije – ker so se preveč razmnožili, hrane pa je pričelo primanjkovati, so se njihova telesca v samo sto letih že zmanjšala za kakšno petino. Darwin je imel torej prav. 

Mljet že tako ne slovi po kakšni posebni gneči, za letošnje koronsko leto pa je bil sploh odlična izbira – turistov je bilo tako malo, da sva se počutila skoraj kot v karanteni 🙂

 

Pogledi z mojega okna.

 

 

Podvodni svet Mljeta je barvit, sploh na področju jezer v narodnem parku. Tu se najde celo edini koralni greben v tem delu sveta!  

 

Priznam, tole ni prav lepo od mene:

Levo: NP Mljet – Reclining Nude …………. Desno: Victor Pasmore – Reclining Nude

 

Bilo kuda, lame svuda:

Lama selfie

 

Pa še to:

Tam en dan sredi dopusta sediva v prijetni konobi v slikoviti vasici Soline. K sosednji mizi prisede slovenksa družina s kakšnih sedem let staro hčerko. Nehote ujamem, kako mama hčeri razlaga, da je narava ustvarila ženske tako, da lahko delajo več stvari istočasno, moški pa da tega ne zmorejo. Ker hči želi bolj slikovito razlago, ji mama razloži: Ko ženske kuhamo, recimo testenine, kuhamo tako testenine, kot omako istčasno. Ko pa to delajo moški, pa tega ne zmorejo in vedno skuhajo najprej testenine, šele nato pa omako.

Jaz pa šele sedaj razumem, zakaj, kadar kuham jaz, jemo mrzle testenine …