Novo carigrajsko letališče

Istanbul je s svojimi skoraj 16 milijoni prebivalcev največje evropsko mesto. London prekaša kar za 6 milijonov! In kot takšno si seveda zasluži tudi temu primerno letališče. Tisti, ki smo večkrat leteli preko sedaj že starega Atatürka, vedno polnega gneče, smo si to še prav posebej želeli. In aprila 2019 so Turki letalski promet končno preusmerili na novo letališče Atatürk Havalimani. Pri čemer Havalimani preprosto pomeni – letališče.

Osrednji del terminala

Novo letališče leži na evropski strani mesta, 50 km oddaljeno od zgodovinskega dela mesta. Kljub temu, da bo dokončno velikost dobilo šele čez pet let, ko bo dokončan še en terminal je letališče že sedaj polno presežkov. Tako lahko že sedaj letno »pogoltne« 90 milijonov potnikov, v prihodnosti pa se bo ta številka še podvojila in takrat bo to eno največjih letališč na svetu.

Množica ne preveč poceni trgovin

Glavno zgradbo obdajajo štiri vzletno pristajalne steze, vsaka dolga okrog 4 km. Terminal ima štiri »pomole«, s skupno 143  »privezi« za letala. Za varnost skrbi 3.500 ljudi, od tega 1850 policajev in 750 mejnih uradnikov, kljub temu pa glavno zgradbo pokriva devet tisoč kamer! Površina letališča je 76 milijonov kvadratnih metrov, torej tako nepredstavljivo veliko, da nam ta številka ne pove nič. In ko bo končano, naj bi skupaj stalo 12 milijard USD. Kar, vsaj meni, prav tako ne pove prav veliko.

Med trgovinami najdemo kopico svetovno znanih blagovnih znamk

Ob otvoritvi 2019 si je Turkish Airlines ob pomoči države privoščil zanimivo promocijo – najeli so legendarnega režiserja Ridleya Scotta, ki jim je zrežiral šest minutni film The Journey. V filmu ima glavno vlogo Sylvia Hoeks, ki jo poznamo iz Blade Runnerja 2049. Malo konfuzni »triller« popelje glavno igralko mimo nekaterih znamenitosti Istanbula, skozi vse pa se prepletata seveda Turkish Airlines in novo letališče. Polminutno verzijo filma so zavrteli celo med lanskim Super Bowlom, med verjetno najdražjim oglaševalskim terminom sploh. Film najdete na znanem kanalu, v njem pa se po besedah Turkisha pojavi preko 500 igralcev!

WC za hišne ljubljenčke

Pa še par nasvetov: če letite s Turkishem in če na vezni let v Istanbulu čakate več kot pet ur, vam pripada bon za topel obrok – bon dobite na enem od štirih Turkishevih šalterjev, jeste pa lahko le v par restavracijah, zagotovo najbolje pa pri Anadolu Cuisine. V sicer nesramno dragih Duty Freejih lahko brezplačno preizkušate sladki lokum, ležalnike in mir pa najdete pri izhodu E4. Eno uro interneta imate brezplačno, če se prijavite s pomočjo telefona in SMSa. Za drugo pa morate poiskati v glavnem hodniku mašino turškega Telekoma, ki vam na osnovi skena vašega potnega lista izpljune listek s kodo za dostop. Pa še to – na letališču boste našli celo WC za svoje hišne ljubljenčke!

Carigrad iz zraka:

 

Dodaj odgovor

Your email address will not be published.