Kubanski barvasti polžki

Kubanci poznajo zanimivo zgodbico: Nekoč je tam na daljnem vzhodu otoka živelo krasno dekle, hči bogatega veleposestnika. Med mladimi fanti je bilo veliko zanimanje zanjo, a trdosrčni oče jo je bil pripravljen oddati le tistemu, ki ji bo prinesel najlepše in najbolj domiselno darilo. In vanjo se (seveda) zaljubi revni mladenič. Ker pa ni imel denarja ne za zlato in ne za bisere, se domisli lepe geste – v gozdu nabere polžke vseh mogočih barv in iz njih sestavi ogrlico. Tako ji simbolno podari morje, zemljo, nebo in sonce. Podari ji torej več, kot kdorkoli drug, nimam pa podatkov, kako se je vse skupaj končalo pri zadrgnjenem fotru.

Tiste, ki ste potovali po kubanskem Orientu, so vas v hribih nad Baracojo gotovo kje ustavili prijazni domačini, da bi vam pokazali male polžke, s čudovitimi barvastimi hiškami. Po latinsko jim rečemo Polymita picta, slovenskega imena zanje žal nimamo, gre pa za endemične živalce, ene najbolj ogroženih in redkih na svetu, ki jih najdemo samo na kubanskem vzhodu.

Polžek v dolžino zraste kakšnih sedem ali osem centimetrov, je črne barve, oči pa ima na izredno dolgih »pecljih«. Njegovo čudovito stanovanje nima kaj dosti več kot dva centimetra premera. Hiške najdemo v več odtenkih, od črne do rumene, skoraj obvezno pa imajo po sredini belo črto. Prehranjujejo se z lišaji, mahovi, glivami in listjem, najraje pa imajo lubje določene vrste dreves. So dvospolniki, imajo tako moške kot ženske spolne organe, kljub temu pa se ne morejo oploditi sami, ampak za to potrebujejo drugega polžka, ki ga zapeljejo prav s čudovitimi barvami svoje hiške. Razmnožujejo se v deževni dobi, v sušni pa običajno mirujejo.

Klub temu da so zaščiteni že od leta 1943, so polžki tik pred izumrtjem. 2012 so jih razglasili za izjemno ogroženo vrsto, kar pa divjih nabiralcev ne ustavi kaj dosti – nekateri neosveščeni turisti namreč še vedno kupujejo ogrlice in druge okraske izdelane iz njihovih hišic.

Je pa Kuba od leta 2014 bogatejša za še eno vrsto polžev, ki pa jih niso prav nič veseli. Gre za skoraj dvajset centimetrov dolge polže, ki so neznano kako prišli iz Afrike, ki uničujejo pridelek in prenašajo kopico okužb, med drugim celo meningitis. Jedo vse po vrsti, naravnih sovražnikov nimajo in prestavljajo zelo neprijeten ekološki, ekonomski in zdravstveni problem. Tako je pač s prenašanjem vrst …