Barvita pegavka

Težko najdemo še kakšno žival, ki jo je narava obdarila s tako krasnimi barvami in vzorci, kot ribo po imenu pegavka. Morda bi jo našli le še med pticami. Ko sem jo prvič zagledal še nisem vedel, da je lahko tudi zelo napadalna, sploh kadar ščiti svoje gnezdo. Pa še strupena za povrhu! Naslednjič ji zagotovo ne bom več težil tako od blizu.

Kakšna kombinacija barv in vzorcev! Kot bi jo nasllikal slikar. South Ari Atoll, Maldivi.

 

Velikost: zraste do 50 cm

Hrana: mehkužci, raki, ribe, korale …

Življenjsko okolje: tople vode koralnih grebenov Indijskega oceana in Pacifika, zaplava lahko celo do 75 metrov globine

Življenjska doba: okrog 8 let

South Ari Atoll, Maldivi

 

Pagavka, ki ji  po angleško rečemo Clown triggerfish, je čudovito obarvana. Usta ima rumeno obrobljena, repno plavut črno rumeno progasto, trebuh temen z belimi pegami, po hrbtu pa krasen rumen geometrijski vzorec. Glava predstavlja kar dve tretjini velikosti ribe. Ima majhna usta z izredno ostrimi zobmi. Prva hrbtna plavut ima tri ostre konice in je običajno skrita, zložena ob trupu.  Kadar je pegavka ogrožena dvigne plavut, ter na tak način poizkuša na napadalce narediti vtis. Plava z zadnjo hrbtno, zelo dolgo plavutjo, ki se vrti kot vijak. Pri hranjenju z morskega dna v usta nabere pesek, ga v močnem curku izpljune, potem pa hitro polovi kar se užitnega razkrije. Pegavke so teritorialni samotarji in sploh kadar ščitijo svoje gnezdo, so lahko zelo agresivne. Ker so za povrhu še strupene, njihov ugriz ni preveč prijeten.

Pegavka in kirurg, ki preži na njen plen. South Ari Atoll, Maldivi.

 

Pegavka spada med baleste, za katere je značilna ravno sprednja hrbtna plavut s tremi konicami. Med drugim jim služijo tudi zato, da se lahko z njimi pred napadalci zagozdijo med korale. Večina balest je strupenih, pegavka pa med njimi zagotovo najbolj. Poznamo okrog trideset vrst balest. Zaradi čudovitih vzorcev in barv je pegavka zelo priljubljena med akvaristi, cene menda dosegajo tudi okrog sto eurov za primerek, terja pa seveda velik akvarij.

Barvita druščina. South Ari Atoll, Maldivi.