40 let Einstürzende Neubauten

Tokrat ni umrl nihče. Tokrat praznujemo. Prvega aprila pred štiridesetemi (!) leti so v Berlinu prvič nastopili Einstürzende Neubauten, ena od glasbeno najbolj inovativnih in vznemirljivih skupin sploh! V Ljubljani smo jih videli leta 1985, 1993 in 2014. Vmes pa nekajkrat tudi v sosednji Hrvaški. In tudi od nastopa v Puli je minilo že 30 let!

Groba in brezkompromisna prva dva albuma: Kolaps (1981) in Zeichnungen des Patienten O.T. (1983). O.T. se nanaša na Oswalda Tschirtnerja, umetnika, ki je bil hospitaliziran zaradi shizofrenije.
Druga polovica osemdesetih, zrelo obdobje, ko glasba postaja vse bolj dovršena, a hkrati ohranja začetno grobost. Halber Mensch (1985), Funf Auf der Nach Oben Offenen Richterskala (1987) in Haus der Luege (1989). Plakata slednjega albuma še vedno ne upam obesiti na steno …
1990 Einstürzende Neubauten nastopijo v Puli na Arena festivalu. Zaradi obupne organizacije nastopijo sredi noči, še prej pa baje zaradi nedorečenosti kdo bo zvezda večera pride celo do obračuna z Alien Sex Feind, kar Blixi pusti brazgotino nad očesom. Nastop je nepozabno agresiven, vmes Mufti porine nakupovalni voziček, poln železja v enega od odrskih delavcev, za nameček pa jim organizator izklopi elektriko in zadnji komad odigrajo Unplugged. Še pomnite tovariši?
Tabula Rasa (1993) s pripadajočimi singli. Ustvarjalni vrhunec!
Ko so Einstürzende Neubauten promovirali album Tabula Rasa smo po plošče hodili še v München. In tam so nekega popoldneva sedeli za mizo, tako kot sedijo na notranjem ovitku plošče in tako, kot je sedela neka druga druščina nekje drugje, ter podpisovali zadnji singel. Bilo je očitno, da jim je to odveč, a posel je posel. Par dni kasneje so nastopili v Križankah.
Blixa v Križankah ob neki drugi proložnosti
Ende Neu (1996), Silence is Sexy (2000) in Perpetuum Mobile (2004). Ko stvari postanejo dodelane do popolnosti.
Alexander Hacke v Kinu Šiška ob neki drugi priložnosti
Enaindvajseto stoletje
Lament (2014), žalostinka prvi svetovni vojni